Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A Milesight év végi nagyágyúi

A 4K, a 42x és a pörgős „apróság”

A Milesight állta a szavát, és a szűk két hónapja beharangozott újdonságok már meg is jelentek a CCTV világ egyik legdinamikusabban fejlődő gyártójának kínálatában. A 180°-os panoráma csőkamera 4K felbontásra történő „upgrade”-je, az XX41-es speed dome család bővülése 36x és 42x ZOOM funkciós tagokkal, valamint az új mini PTZ dome család megjelenése tarthat leginkább számot úgy a biztonságtechnikai szakemberek, mint a végfelhasználók figyelmére.

4K 180°-ban

Miért is jó egy 180°/95°-os csőkamera? Most egy kicsit tekintsünk el attól a ténytől, hogy ez egy Milesight kamera, a legkényesebb ízléseket is kielégítő képalkotással. Sőt, azt is hagyjuk, hogy meglepően apró (95x74x158 mm). Egyedül a piaci igény az, ami számít. A piac pedig már évtizedek óta a „mindent látni szeretnék” lázban ég. Természetesen, a „mindent” lehetőleg minél kevesebb kamerával szeretné megfigyelni. Erre pedig tökéletes megoldás a Milesight mini cső panorámakamera családja. Az 5MP-es verzió még alig élvezhette ki sikereit úgy a magyar, mint a világpiacon, máris megjelent a család 4K-s (3840*2160) tagja. Tekintve, hogy itt fix fókuszos (1.68mm) optikákról beszélünk, a minél több pixel azt vetíti előre, hogy a készülék digitális ZOOM funkcióját kihasználva, azonos nagyítási szorzó mellett a 4K-s verzió élesebb, értékelésre alkalmasabb („szebb”) képet jelenít meg.

Mindazonáltal, legyünk őszinték! A 4K erényeit és előnyeit nem adják ingyen. Itt és most nem az anyagikaról beszélek, hiszen 60 %-kal nagyobb felbontásért mindössze 20%-kal kell többet fizetni. A 4K minőséget a frissítési sebességben ( 15 kép/s ), valamint fényérzékenységben fizetjük meg. Ez utóbbi még így is figyelemre méltó (0.01lux), de elmarad az 5 MP-es kistestvér 0.005 Lux-os értékétől.

Minden egyéb képességeiket tekintve az 5 MP-s és a 4K panoráma kamera megegyezik. Az „újszülött” szintén rendelkezik a hálózati terhelést / tárhelyigényt csökkentő H.265+ tömörítési eljárással, valamint a hagyományos megtekintést támogató "kiegyengetés" (dewarp) funkcióval. A 4K-s verziót még nem láttam, de az 5 MP-es esetében szinte észrevehetetlen, hogy egy jellegzetes „halszemkép” áll a monitoron megcsodált (kiegyengetett) kép „mögött”. Röviden, akár még az NVR/VMS is elhagyható, a beépített SD foglalatnak (max. 256GB-os kártyát fogad) köszönhetően akár "stand-alone" CCTV rendszer is kialakítható a Mini Bulletek segítségével. Természetesen, az NVR-mentes rendszert csak akkor javaslom, ha semmiképpen nem oldható meg más módon a kép rögzítése. Ne feledjük el, hogy a 4K-s kameraverzió esetén igen nagy méretű képekről beszélünk, a 256GB sem tart ki sokáig. Kivéve, ha a time-lapse rögzítést szeretnénk igénybe venni, de az ma már inkább marketing, mintsem a biztonságtechnika világába tartozik. A 4K-s családtag is megkapta a Milesight 120dB-es Super WDR funkcióját, valamint továbbfejlesztett 15 méter hatótávolságú IR sugárzóval vértezte fel a gyártó. Az egyedileg szabályozható két IR LED pontosan lefedi a kamera által megfigyelt területet, garantálva az azonosításra alkalmas – visszatükröződés- és kifehéredés-/elsötétülésmentes – képalkotást. Védettségét tekintve, IP67/IK10  (utóbbi a fém kameratestre vonatkozik), tehát szinte bárhová telepíthető. Az IP67-es védettséget a beépített mikrofon sem gyengíti, köszönhetően a cég által alkalmazott PTFE Membránnak. Az IP67-es védelem a cégtől már elvárható, integrált kötődoboz esetében sem csökken. Azt már talán felesleges is említenem, hogy a kötődoboz minden olyan mechanikus és elektronikai extrával rendelkezik, ami a telepítést játszi könnyedségűvé teszi. A SIP/VoIP támogatásnak köszönhetően a kamera képanyaga könnyedén behívható arra alkalmas mobil- és videotelefonokon. A készülékbe be van építve a Milesight videotartalom-elemző szoftvercsomag, úgymint területre lépés; területelhagyás, továbbfejlesztett mozgás- és szabotázsérzékelő, vonalátlépés, lődörgés, emberalak azonosítás, látogató számlálás, otthagyott objektum, eltűnő objektum.

Akár 42x messzebbre

A Milesight speed dome családja is szintet lépett több tekintetben is. Először is, a 2MP-es „szekció” egy 36x-os optikai ZOOM és a cég Super WDR (140dB) funkciójával, és 300 méteres hatótávolságú integrált IR sugárzóval rendelkező, 60(!) kép/s frissítési sebességre képes, 0.001Lux fényérzékenységű taggal bővült. Szerintem ezek az értékek magukért beszélnek, egy nagyobb forgalmú terület 7/24-es megfigyelésére az egyik legjobb választás lehet. Ha valaki mégis úgy gondolja, hogy a méret a lényeg és inkább a 42x-es ZOOM funkcióval rendelkező 5 MP-es, vagy a 4K-s verziót (36x ZOOM) választaná, annak meg kell békülnie a „mindössze” 30 kép/s frissítési sebességgel és a „gyengébb” fényérzékenységgel (0.005 és 0.006Lux).

Az új kamerák és régebbi társaik az alábbi, általános jellemzőkkel írhatók le röviden:

 • VCA, PoE és H.265+ támogatás
 • 23x/30x/36x/42x optikai ZOOM
 • 360°-os vízszintes forgástartomány, 90°-os függőleges mozgástartomány
 • 255 preset pozíció
 • 8 túraútvonal
 • 4 mozgásminta rögzíthetősége
 • Starlight és Smart IR II Technológia
 • 256GB-os SD kártya támogatás
 • RS485
 • Riasztási (2/2) és Audio ki-/bemenet I/O
 • 6KV-os túlfeszültségvédelem

Mi az? 18.3cm átmérőjű, 17.5cm magas és PTZ

Röviden összefoglalva: Kicsi a bors, mégis egy erőteljes speed dome. A Milesight egyik felvállalt küldetése, hogy minél kisebb méretbe minél több CCTV képességet integráljanak. Az új mini PTZ dome család eme törekvés tökéletes megtestesülése. Arasznál is kisebb méretű, így rendkívül egyszerű akár „diszkréten” (kvázi rejtetten) telepíteni. Jelenleg 2X2 változatban érhető el. Értem ez alatt, hogy 2MP/5MP és ezeken belül 12x/23x optikai ZOOM funkcióval rendelkezik. A 2 MP-es mini dome PTZ-k 60 kép/s frissítési sebeségre képesek, 0.002Lux fényérzékenységűek és a Milesight 140dB-es Super WDR funkcóját kapták. Az 5 MP-esek esetében meg kell elégednünk a 30 kép/s frissítési sebességgel, a 0.005Lux fényérzékenységgel és 120dB-es Super WDR-rel. Végül, de nem utolsó sorban érdemes megemlíteni, hogy a végállás nélküli vízszintes mozgástartomány mellett, -5°~185°-os függőleges mozgathatósággal rendelkezik. Azaz függőleges irányban tovább fordítható az alsó pozícióból, nem kell a kamerát vízszintesen forgatni, illetve a horizont felett is „lát” (5°-kal).

A mini dome PTZ-k közös jellemzői:

 • VCA, PoE és H.265+ támogatás
 • 255 preset pozíció
 • 8 túraútvonal
 • 4 mozgásminta rögzíthetősége
 • Starlight és Smart IR II Technológia
 • 256GB-os SD kártya támogatás
 • Riasztási és Audio ki-/bemenet I/O

…és a maradék

A meglévő kamerák tekintetében is történt némi ráncfelvarrás, kiemelten az IR sugárzók hatótávolságával összefüggésben. A varifokális (7~22mm) Pro Dome esetében 90m-re, a 12x ZOOM optikával rendelkező Pro Csőkameránál 80-ról 120m-re; a PTZ Csőkamerák esetében 100-ról 140m-re, míg a PTZ Dome-oknál 100-ról 120m-re nőtt az IR megvilágítási határ.

Csak halkan jegyezném meg, a fenyegetés látszatát messzire kerülve: még nincs vége az évnek. Vajon, mit tartogat még a Milesight „alkotó műhelye”?!

 

Szabó László

Ldsz Kft.

Tartalomhoz tartozó címkék: kamera rendszer Milesight