Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Jablotron rendszer bemutató cikksorozat - 2. rész - Videós, fényképes riasztáshitelesítés - Matkó Csaba

A Jablotron rendszer bemutató cikksorozat 1. részében komplett rendszer főbb előnyeit mutattam be. A következő részekben ezeket egyenként, részletesen kivesézem szakmai érdeklődőink számára! :) 

  
Jablotron cikksorozat 2. rész - Videós riasztók

LDSZ Vagyonvédelmi Kft. logo 

SZAKMAI HÍREK

 

 

Biztonságtechnikai telepítő 

szakemberek számára

 

Tisztelt Telepítő Szaktársunk!

Matkó Csaba vagyok. Jablotron témában segítem telepítő Partnereink munkáját. 


A Jablotron rendszer bemutató cikksorozat 1. részében a a komplett rendszer főbb előnyeit mutattam be. A következő részekben ezeket egyenként, részletesen kivesézem szakmai érdeklődőink számára! :)
 

Elemzés a videos riasztáshitelesítés témakörében
A Detektor magazinban jelenleg is folyamatban van egy cikksorozat arról, hogy vajon képesek lesznek-e kiszorítani a videórendszerek az elektronikus vagyonvédelem jelenlegi megoldásait a behatolásvédelem, beléptetés szabályozás a tűzjelzés vagy akár az áruvédelem területéről. 

Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy engem kértek fel a kérdés vagyonvédelmi aspektusban történő vizsgálatára, mely feladat arra készetetett, hogy a korábbinál közelebbről vizsgáljam meg a piacon kapható eszközöket a vizuális riasztás hitelesítés és a komplex szolgáltatások megvalósíthatósága szempontjából.

Valójában azt lehet elmondani, hogy jelenleg nincs szükségünk a lábujjainkra ahhoz, ha meg kívánjuk számlálni, hány gyártó vállalja fel a felelősséget, hogy biztosítsa a felhasználók számára a védett területre való betekintés lehetőségét. Ritka előfordulására tekintettel természetesen minden gyártó igyekszik a saját megoldását az „egyetlen”, márka, „első és egyetlen megoldás”, „úttörő technológia” címkékkel ellátni, azonban nem állíthatjuk, hogy maga az elképzelés nincs jelen a fejlesztők fantáziájában.

A videós riasztáshitelesítő eszközök igényét a riasztórendszerek iránti csökkenő érdeklődés és a videós megfigyelő rendszerek ugrásszerű fejlődése eredményezte. Egyszerűbben fogalmazva a riasztórendszerek gyártói felismerték azt a vásárlói magatartást (mely egyébként a mai napig jellemzi a nem kellően tájékozott, vagy éppenséggel valamely okból „árérzékeny” vásárlókat), mely szerint törekednek rá, hogy a pillanatnyi igényeiknek éppen megfelelő, lehetőleg árban a legolcsóbb riasztórendszer mellé egy még olcsóbban beszerzett, csak a szükséges minimális mennyiségű kamerát tartalmazó videós megfigyelő rendszert vásároljanak, majd azt gondolják, hogy ezzel a beruházással hosszú időre kielégítették biztonság iránti igényeiket. Ez az érzés azután egészen addig tart, míg ki nem derül, hogy szeretnék a rendszert kiterjeszteni egy következő raktárszobára is, vagy a szomszéd megmutatja, hogy neki milyen klassz alkalmazása van, amivel ki/be kapcsolhatja a riasztót távolról is. Ilyenkor nagy a csodálkozás, hogy a nemrég telepített rendszernek nincs távoli vezérlésre alkalmas applikációja, vagy még egy zónája, amivel a kérdéses helyiséget levédhetnék.

Szerencsére a vásárlók jelentős része a „tudatos vásárló” kategóriába tartozik, és lássuk be, hogy napjaink Y és Z generációjának már nem okoz gondot egy otthoni hálózat kiépítése, ráadásul már ők is a fizetőképes vásárlók kategóriájába léptek, így nagy az igény a mobil applikációkra, és ezen belül is egyre inkább az integrált rendszerekre. Valójában ezeknek a felhasználóknak nem okoz gondot, ha sok alkalmazást kell kezelniük, de a felgyorsult életvitel megköveteli, hogy lehetőség szerint ne kelljen az alkalmazások között átkapcsolni egy adott funkció vagy szolgáltatás eléréséhez.

A korszerű, IP alapú megfigyelő rendszerek a végfelhasználók számára vonzónak tűnhetnek egyszerű telepítésükkel, olcsó áraikkal, akár „Csináld magad” módszerrel történő telepítésükkel. Ezek a rendszerek felhő alapú hozzáférést biztosítanak a felhasználó számára, amivel bármikor betekinthet a kamerák képeibe. Ez az első időszakban még jópofának is tűnhet, villogni is lehet vele a barátok és ismerősök előtt, de szerencsétlen esetben gyorsan kiderülhet, hogy az elkészült felvétel csak arra alkalmas, hogy utólagosan megnézhessük ki lopta el a kertben letámasztott létrát, és hogy milyen színű kabátot viselt az elkövető, akinek a nyomát bottal üthetjük. És most ne kezdjünk beszélgetést azokról a jogi szabályozásokról, melyek (és ez magánvélemény) inkább szolgálják az illetéktelen behatolók érdekeit, mint a jogszerű tulajdonos érdekeinek védelmét.

Ilyenkor gyorsan felmerül egy olyan riasztórendszer igénye, mely egy Távfelügyelethez csatlakozik kivonuló szolgálat támogatásával. Általában ekkor derül ki, hogy létezik olyan riasztórendszer, mely képes a videós megfigyelő rendszerrel azonos, vagy ahhoz nagyon hasonló szolgáltatásokra is, ráadásul ebbe a rendszerbe a Távfelügyelet diszpécserének is jogosultsága van betekinteni (riasztás esetén), vagyis könnyűszerrel eldönthető, hogy téves riasztásról vagy tényleges beavatkozást igénylő eseményről van szó.

Hagyjuk most a Felhő alapú szolgáltatásokkal kapcsolatos biztonsági aggályokat, kapjuk be a KÉK pirulát, és higgyünk benne, hogy soha senki nem pillant bele kameránk on-line képébe vagy böngészi a világ ki-tudja-hol szerver hotelében működő számítógépen tárolt rögzített felvételeinket. Ez már tényleg a szép új világ, ahol adatainkat egy védett távoli számítógépen tároljuk, riasztóközpontunkat és kameráinkat a világhálón át bárhonnan elérhetjük. Egy ismerősöm például azért választott egy bizonyos típusú riasztóközpontot, mert a beépített kamerák segítségével láthatja az ablakban elhelyezett növényeket és el tudja dönteni, hogy mennyire emelkedjenek fel a rolók, hogy a növény kapjon fényt, de ne égjen ki, sőt, ha szükségét látja, meg is öntözi a növényeket az automatikus öntözőrendszer elindításával. Ja és a legjobbat nem mondtam, mindezt Teneriféről, mivel munkája gyakran odaszólítja.


Magyarországon nem ismeretlen a videós riasztáshitelesítés fogalma, melyet leginkább az angol nyelvből átvett (nyelvtörőként is használható) videó verifikáció kifejezéssel jelölnek, ugyanakkor a forgalmazott eszközök száma rendkívül csekély.

A gyakorlatban tulajdonképpen mindenki ugyanazt a szolgáltatást igyekszik nyújtani – riasztáskor fénykép vagy videófelvétel készítése, a betekintés lehetősége, applikáció a rendszer távoli eléréséhez, vezérléséhez, a videó vagy a képek megtekintéséhez.

Egy Magyarországon közismert rendszer például olyan megoldást kínál, mely PIR érzékelőbe épített kamera segítségével riasztás vagy távoli betekintés esetén fényképet vagy HD videó képet és hangot továbbít a felügyeleti központba, illetve a felhasználó okos telefonján futó alkalmazásnak.

Egy másik rendszer beltéri, kültéri IP kamerákat, illetve PIR mozgásérzékelővel kiegészített kamerákat kínál, szintén applikációra jelentve, gyakorlatilag az előbb említett versenytárssal azonos szolgáltatásokat nyújtva.


A harmadik forgalmazó bel és kültéri, vezeték nélküli PIR érzékelőkbe épített kamerákat ajánl, akár kisállatvédett érzékelési tartománnyal is.

Mindezekhez a szolgáltatásokhoz jár a mobil applikáció is, szikárabb, vagy jobban feldíszített kivitelben, de mindenképpen azt célozva, hogy a felhasználónak ne kelljen kilépnie az adott alkalmazás keretei közül, illetve, hogy a legkevesebb koppintással a legrövidebb úton érhesse el a kívánt információt.

Az LDSZ Kft. által forgalmazott cseh gyártmányú JABLOTRON 100 termékcsalád úgy illeszkedik ebbe a trendbe, mint jéghegy a sík jégmezőbe. Míg a konkurens gyártók jobbra és balra tekintgetve arra törekednek, hogy nehogy lemaradjanak a többi gyártótól, JABLOTRON saját útját járva önálló és egyedi megoldásokat kínál, melyek egyrészt különböznek, másrészt kiemelkednek a jégmező sivárságából. Ráadásul a felületes szemlélő számára csak a jéghegy csúcsa látható, a szolgáltatások többsége (MyJABLOTRON, hőmérsékletmérés, áramfogyasztás mérés, milliós kapacitású eseménynapló) láthatatlan marad.

A JABLOTRON már akkor elkötelezettséget vállalt a videós riasztáshitelesítés mellett, amikor sokan a jelenlegi szereplők közül még azt sem tudták, mit jelent ez a kifejezés. Az OASIS rendszer részeként bemutatott JA-84P fényképezőgépes PIR letette ennek az irányvonalnak az alapkövét és egyúttal kijelölte a követendő útvonalat mások számára is. Ennek az érzékelőnek legújabb kori reinkarnációi a JA-120PC JA-120PC (90)  vezetékes, címezhető és a JA-160PC JA-160PC (90)  vezeték nélküli fényképezőgépes PIR mozgásérzékelők, melyek kiemelkedő jellemzőkkel bírnak és tökéletesen illeszkednek a JABLOTRON termékvonalába. Az eszközök főbb paraméterei alapján elmondhatjuk, hogy a beépített kamerák látószöge 50°, illetve 90°, a PIR érzékelő érzékelési tartománya, a kamera látószögéhez illeszkedően 55°, illetve 110° / 12m , javasolt telepítési magasságuk 2,5m.

Amikor PIR érzékelő élesített állapotban mozgást érzékel, egy 320x240 (QVGA) felbontású színes fényképet küld a szerverre, melynek érkezéséről a MyJABLOTRON szerver a beállításoknak megfelelően értesítést küld a kijelölt felhasználók számára SMS, Push üzenet vagy e-mail formájában. A felhasználó egyetlen gombnyomással lekérheti a kisfelbontású (LQ) vagy nagy felbontású (HQ) képet. A HQ jelölés már egy 640x480 (VGA) felbontású színes fényképfelvételt takar, mely alkalmas az elkövető azonosítására. A képeket a rendszer első sorban az érzékelőben levő SD kártyán, másodsorban a központi egységben gyárilag bent levő SD kártyán, majd a MyJABLOTRON felhő szerverén tárolja, ahonnan a felhasználó kívánságára az arra alkalmas pillanatban tölthető le számítógépre, tabletre vagy mobil telefonra. A kép 10-30 másodperc alatt az érzékelőből a felhőbe ér, ahol már törölhetetlen az elkövetők számára.

Mindezen fejlesztések mellett – hallgatva az idők szavára – idén tavasszal a JABLOTRON is bemutatta saját IP kamera verzióit, melyekhez nem valamelyik feltörekvő kezdő gyártó kameráját választották, hanem a világ élvonalába tartozó Hikvision céggel karöltve fejlesztettek ki. A marketing részleg szülőszobájában végül két kamera látta meg a napvilágot, a JI-111C  megnevezésű dóm kamera 115° látószöggel ( 2.8 mm-es objektívvel ) és a JI-112C  megnevezésű csőkamera 90° ( 4mm-es objektívvel ). Mindkét kamera FULL HD, azaz 2 MP felbontású, 8 FPS képet szolgáltat.

Riasztás esetén a kamera által készített felvételekből az eseményt megelőző 30 másodperc és az azt követő 30 másodperc alatt rögzített felvételek elérhetők a MyJABLOTRON alkalmazásban. Természetesen nem csak riasztás esetén lehet betekintést nyerni a kamera képeibe, hanem a felhasználó kívánságára bármely pillanatban is. Havi díjfizetés esetén 3 vagy 7 nap tárolására is van lehetőség a MyJABLOTRON felhőben.

A riasztás hitelesítő eszközök használatának alapvető célja, hogy egy esetleges illetéktelen behatoló tevékenysége ne maradjon észrevétlen, ami természetesen azt feltételezi, hogy a kamerát a vagyonvédelmi szempontból "érzékeny" területek felügyeletére kell telepíteni, amelyeknek történéseit egy riasztás alkalmával mindenképpen szeretnénk látni. Ilyen lehet például az a helyiség, ahol értékesebb tulajdontárgyainkat helyeztük el, vagy az, ahol az illetéktelen behatolónak mindenképpen el kell haladnia.
Összefoglalva tehát a vizuális riasztáshitelesítő eszközök használatával kapcsolatos érveinket, az alábbi gondolatokat javasoljuk megfontolásra:


Egy kép többet ér 100 szónál!
Nincs többé kétség! Betörés, téves riasztás, elütötték a kódot, csak a macska ugrott fel a zongorára? A fényképek, videók pontos információt szolgáltatnak a riasztás okáról.


Pontos infó, pontos intézkedés!
A felhasználó nem csak egy riasztás kap az okostelefonjára, hanem látja is, hogy mi történik az otthonában, üzletében, intézményében, így ennek megfelelően gyorsan és pontosan meg tudja tenni a szükséges lépéseket pl. intézkedő személyek, járőrszolgálat, rendőrség értesítése, tájékoztatása.


Kompatibilitás, számbeli korlátozások
Egy rendszerhez tetszőleges számú fényképezőgépes PIR érzékelő és legfeljebb 20 db IP kamera csatlakoztatható, természetesen csak a központi egység lehetséges zónaszámán (
JA-100K - 32  / JA-101K - 50  / JA-106K - 120 ) belül.

Nincs elveszett információ!
2GB-os beépített SD kártya a képek első rögzítésére. Ezután a képek a központi egységben és a MyJABLOTRON alkalmazásban is letárolásra kerülnek.
A PIR érzékelő aktiválása esetén 640x480 (VGA) felbontású színes fényképfelvétel készül, mely alkalmas az elkövető azonosítására.


Értesítés azonnal APP-ba
Azonnali értesítés a felhasználó és az általa kijelölt más személyek mobiljára, és email címére.


Az APP-ból bármikor fénykép készíthető
Az ingyenes MyJABLOTRON alkalmazásból azonnali fénykép készíthető, az elkészült képek pedig itt megtekinthetőek.


Kompatibilitás
Az LDSZ kínálatában található 
összes JABLOTRON központhoz, vagy szetthez csatlakoztatható!

És végül még két érv:
Még nem telepítette? - Ez nem lehet akadály! Hazánk két legképzettebb JABLOTRON szakértője  -  Matkó Csaba, és Tóth Ferenc  segíti  az Ön munkáját!


Ehhez az LDSZ ingyenes képzésekkel, rendszer tervezési oktatások, tanácsadás, ajánlat készítési tanácsadás. Értünk hozzá, segítünk!

Termékmenedzsereink a hét minden napján az Ön rendelkezésére állnak

Jelentkezzen szeptemberi ingyenes 
JABLOTRON képzésünkre!
 
 
Kérdése van? 
Keresse a JABLOTRON szakértőinket!
 

Matkó Csaba 
JABLOTRON
termékmenedzser
+36 20/357-81-38
matko.csaba@ldsz.hu

Jablotron, iQAlarm, SatAlarm, 

TELL, Risco, Aleph
Assa Abloy

Tóth Ferenc 
JABLOTRON
műszaki terméktámogató
+36 20/357-81-68 

toth.ferenc@ldsz.hu

Behatolásjelző rendszerek

Még nem vásárolt az LDSZ-től?

Már a Partnerünk, de szeretne új, egyedi feltételekről megállapodni?

Keresse Konkoly Tamás munkatársunkat!

Kérem hívjon a +36-20/442-8843-as telefonszámon
vagy töltse ki 
 
Telepítő Partner jelentkezési űrlapunkat  ! LDSZ biztonságtechnika, IdentiVision, Milesight, Hyundai, Jablotron, Cathexis, iQAlarm, Aleph, Risco, Satel, Sunwave, Tell, Assa Abloy

LDSZ Vagyonvédelmi Kft.

1/302-40-77
72/449-228
webaruhaz@ldsz.hu
1117 Budapest, XI ker., Nádorliget u. 7/B
7631 Pécs, Megyeri út 119.


Az akciós árak ÁFA nélkül értendőek! 
Az akciós árak telepítő szakmai vásárlók számára érvényesek!
Végfelhasználók csak listaárakon rendelhetnek!